Spela video

Plateau de fromage

Fransk jul

Kan man säga jul och snabbmat i samma mening? Naturellement! Vi visar dig hur du enkelt skapar julens vackraste bord. Välj två-tre ostar och kombinera dem med till exempel lite oliver, paté, grönkålssallad och ett gott bröd. Voilá – vi kallar det snabbmat på franska.

  • 1
    Se info Stäng info
    Président Pétits Chèvres Naturell

    Skivor av färsk getost. Krämig och mild – och ändå halvfast. Passar perfekt i både kalla och varma rätter.

  • 2
    Se info Stäng info
    Président Brie Bleu

    En unik blandning av brie- och blåmögelost. Smaken är mild men ändå med en pikant karaktär.

  • 3
    Se info Stäng info
    Président Petit Brie (500g)

    En härlig brie med en generös och aromatisk smak. Osten är alltid klar att ätas, men utvecklar mer smak ju äldre den blir.

Ingredienser & tillagning

Grönkålssallad med granatäpple- och hasselnötsdressing

80 g repad grönkål

1 granatäpple

1 msk äppelcidervinäger

25 g hasselnötter

1 msk kallpressad rapsolja

Havssalt och nymald peppar

Gå över grönkålen noga efter bitar av stocken, tvätta den noga i kallt vatten och låt den rinna av i ett durkslag. Hacka grönkålen fint och lägg den i en skål.

Halvera granatäpplet och gröp ur kärnorna med en sked. Blanda grönkål och granatäpple med vinäger, grovhackade hasselnötter, olja, salt och peppar och smaka av så att balansen blir lagom.

Lägg upp salladen i en skål och servera direkt.

Ugnsbakad paprika med apelsin, cider och mynta

4 röda paprikor

2 msk olivolja

Havssalt och nymald peppar

2 msk äppelcidervinäger

1 tsk akaciahonung

2 obesprutade apelsiner

10-15 myntablad

Till dressing: 2 msk olivolja

Gnid in paprikorna med lite olivolja och salt, lägg dem i en ugnsfast form och baka dem i ugnen i 200 grader i 15 min. Vänd dem ett par gånger under tiden. Ta ut paprikorna (de ska vara lätt brända) och lägg dem genast i en fryspåse och stäng. När paprikorna har legat i påsen i ca 10 min. har skalet lossnat. Ta bort skalet och kärnorna från paprikorna med en skalkniv. Vispa ihop olja, vinäger, honung, salt och peppar till en dressing. Tillsätt finrivet apelsinskal och pressad saft från apelsinen och till sist hackad mynta. Skär paprikorna i strimlor och vänd dem i dressingen. Låt dem gärna dra i 3-4 timmar innan de serveras som tillbehör till ostarna.