Desserts

Friterad brie med kompott på havtorn och morot

Om denna rätt
Gör gärna kompotten i en större sats och häll i syltburkar för att användas vid ett senare tillfälle.
4 personer
Ingredienser & tillagning

200 g Président Brie

Vetemjöl

1 ägg

Ströbröd

1 liter solrosolja eller olivolja till fritering

Morots-/havtornskompott

100 g havtornsbär (frusna)

75 g socker

3 morötter (ca. 150 g)

2 msk kallpressad rapsolja

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Skär brien i fyra lika stora trekanter och vänd dem i mjöl, ägg och ströbröd. Gör det två gånger för att vara säker på att paneringen är tät och jämntjock.

Häll olja i en gryta och värm den försiktigt till ca 150-160 grader. Lägg ned de panerade ostbitarna i oljan och fritera dem i ca 1-2 min. tills de är vackert gyllene och spröda utanpå och varma och krämiga i mitten. Ta upp trekanterna ur oljan och lägg dem att rinna av på en bit hushållspapper.

Servera de ljumna, spröda ostarna med kompott på morot och havtorn.

Lägg havtornsbären i en skål och strö över socker. Låt stå i 15-20 min. Skala morötterna och skär dem i små tärnin- gar ca ½ x ½ cm. Lägg morotstärningarna i en gryta med lite olja och fräs dem på svag värme i 1-2 min. Tillsätt sedan havtornsbär och socker, vinäger, lite salt och resten av oljan. Låt det hela koka i 8-10 min. på svag värme till en tjock kompott. Ta av grytan från värmen och låt kompotten stå en stund. Smaka ev. av den med lite extra vinäger och socker och häll den i en skål.