Plateau de fromage

Fullständigt trogen traditionerna

Tradition och förnyelse. De franska ostarna är kanske inte en jultradition – ännu. Men det kan de bli, särskilt i kombination med tillbehör som höjer trivselfaktorn till nya nivåer.

  • 1
    Se info Stäng info
    Président Rondelé Bleu

    Rondelé Bleu är en färskost med ett stort innehåll av blåmögelosten Roquefort från Aveyron i södra Frankrike. Området är känt för sina blåmögelostar som har framställts i flera århundraden. Osten är frisk och har en mild smak av blåmögel.

  • 2
    Se info Stäng info
    Président Comté

    En underbar ost från Alperna. Tillverkad av opastöriserad mjölk från kor som bara har ätit gräs och hö. Stor och rund smak.

  • 3
    Se info Stäng info
    Président Terroir

    En vacker orange och krämig rödkittost från Normandie med en fyllig smak. Har en naturlig plats på varje ostbricka.

  • 4
    Se info Stäng info
    Président Brie (200g)

    En klassisk brie med ett tunt lager vitmögel. Osten är utskuren från en 3 kg brie och är därför extra krämig.

Ingredienser & tillagning

Julsallad med apelsin och valnötter

4 endiver

2 apelsiner

2 msk äppelcidervinäger

2 msk kallpressad rapsolja

1 msk akaciahonung

Havssalt och nymald peppar

½ knippe dragon

50 g valnötter

Skölj endiverna och ta loss hela blad. Skär skalet av apelsinerna och skär dem i små tärningar. Blanda apelsin med vinäger, olja, honung, salt och peppar. Häll dressingen över endivbladen, blanda ordentligt och strö över hackad dragon och valnötter. Servera salladen direkt.

Kvittenkompott med citron och ljunghonung

4 stora kvitten

1 dl vatten

½ citron

300 g socker

100 g ljunghonung

Skala kvitten och dela dem i fjärdedelar. Ta bort kärn-huset och skär dem i grova tärningar. Lägg tärningarna i en gryta med vatten och citronsaft och koka på svag värme i 40-60 min tills de har kokat ihop till ett tjockt mos. Tillsätt socker och honung och låt koka i ytterligare 15-20 min. Om det fortfarande är lite klumpar kan du mosa dem med en visp. Häll kompotten i en burk eller lufttät behållare.

Rostat kryddbröd med dadlar

75 g smör

150 g honung

60 g brun farin

1 ägg

50 g fina, mjuka dadlar, urkärnade

½ ekologisk citron

300 g vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk stött kardemumma

1 tsk stött kanel

1 knivsudd stött nejlika

1½ dl lättfil el. lättyoghurt

Lite smör till formen

Smält smör, honung och brun farin i en gryta. Ta av grytan från plattan när det har smält och tillsätt ägg – vispa ordentligt så att det inte blir äggröra i den varma honungsblandningen. Skär dadlarna i små tärningar och blanda dem med skal och saft från citronen. Tillsätt mjöl, bikarbonat, kryddor och fil/yoghurt i honungsblandningen. Rör smeten slät med en visp och blanda slutligen i dadlarna. Smörj en brödform, häll i degen och grädda brödet i 150 °C i 45-55 min. Låt det svalna innan du serverar det antingen nybakat eller i tunna skivor som rostas i lite smör i pannan eller i en brödrost.