Plateau de fromage

Påsk i Loire

Regionen runt Loire är hem för de flesta franska getostarna. Men det avhåller inte invånarna från Loire att smaka på alla de andra ostarna och kombinera dem med sött, salt, surt och syrligt i en underbar symbios.

  • 1
    Se info Stäng info
    Président Palet de Chèvre

    En camembert gjord på getmjölk som har en ung och mild smak. Efterhand som osten mognar får den en krämig karaktär.

  • 2
    Se info Stäng info
    Président Rondelé med valnötter

    Rondelé är en färskost med krämig konsistens. De spröda valnötterna ger en fin och balanserad valnötssmak.

  • 3
    Se info Stäng info
    Société Roquefort AOP

    Klassisk opastöriserad ost på fårmjölk och lagrad i bergsgrottor – som en äkta Roquefort ska. Raffinerad och salt smakupplevelse.

Ingredienser & tillagning

Ugnsbakade fikon med salvia, citron och honung

12 färska fikon

12 salviablad

1 obesprutad citron

2 msk akaciahonung

Salt och nymald peppar

Gör ett litet kryss i toppen av fikonen och tryck till dem lätt på sidorna så att de öppnar sig lite. Ställ fikonen i en ugnsfast form och stick ned ett salviablad i varje fikon och strö över finrivet citronskal. Häll citronsaft och honung på fikonen och krydda med salt och peppar. Ställ in fikonen i varm ugn och baka dem i 180 grader i 8-10 min. tills de har sjunkit ihop lite och tagit åt sig smaken från salvia och citron.

Fänkålskompott med apelsin och rosmarin

1 rödlök

3 fänkålsstånd

1 dl äppelcidervinäger

75 g socker

1 apelsin (obesprutad)

1 kvist rosmarin

1 dl vatten

Havssalt och nymald peppar

Skala och skiva rödlöken tunt. Skiva även fänkålen tunt, skölj den i kallt vatten och låt den rinna av ordentligt.

Lägg lök, fänkål, vinäger, socker, saften från apelsinen, finrivet apelsinskal, rosmarin och vatten i en gryta. Koka upp och låt koka i ca 20 min. till en tjock kompott. Ta av grytan från värmen och smaka av med salt och peppar tills kompotten har den balans av sötma och syra som du vill ha.

Blomkålssallad med selleri och hasselnöt

1 blomkålshuvud

3 stjälkar blekselleri

25 g hasselnötter

3 msk kallpressad rapsolja

1 msk honung

Havssalt och nymald peppar

3 msk äppelvinäger

Lite blandade örter (t.ex. körvel och bladpersilja)

Ta av de gröna bladen från blomkålen och kasta dem. Riv blomkålen på ett rivjärn så du får fin ”blomkålssnö” och lägg den i en skål. Skölj sellerin och skär den i tunna strimlor. Krossa eller hacka hasselnötterna lätt. Blanda blomkål, selleri och hasselnötter och marinera i rapsolja, honung, salt, peppar och lite äppelvinäger. Skölj och hacka örterna och blanda dem i salladen.