Plat principal

Potatismos med osttuilles

Om denna rätt
Skapa dina egna konstverk med smält ost. Vackert blir det – och du kan också bryta skulpturen i bitar och njuta som chips.
4 personer
Ingredienser & tillagning

1 ½ kg potatis

40 g smör

Salt och peppar

Osttuilles

75 g Président Emmental, riven i långa strimlor

Tillbehör

700-800 g bacon i strimlor, stekt på stekpanna

4 persiljestjälkar

Skala potatisen och dela dem i stora bitar. Koka dem i osaltat vatten tills de är mjuka och sila bort vattnet, men spara kokvattnet. Vispa dem med elvisp och tillsätt kokvattnet, lite åt gången, tills moset har fått rätt konsistens. Rör i smör, salt och peppar.

Osttuilles:

Fördela de tunna strimlorna med emmentaler på bakplåtspapper på kors och tvärs och baka dem i 200 grader i ca 10 min. Håll ett öga på dem, eftersom osten blir bitter om den står inne för länge. Servera potatismoset med stekta baconstrimlor, osttuilles och hackad persilja.