Plateau de fromage

Så är det damernas tur

Ett feminint bord med elegans och finess i alla delar. Här sparas det inte på detaljerna, utan dekoreras och pyntas av smakupplevelser.

  • 1
    Se info Stäng info
    Président Rondelé vitlök och örter

    Det bästa vitlöken kommer från Garonne i sydvästra Frankrike. Denna friska färskost med vitlök och örter har en krämig konsistens med en känslig och balanserad smak. Passar både bra på bröd och i varma rätter.

  • 2
    Se info Stäng info
    Président Camembert

    Camembert från Normandie med en mild smak som blir mer fyllig och krämig efterhand som osten mognar.

  • 3
    Se info Stäng info
    Président Brie Portioner

    8 portioner brie individuellt förpackade. Perfekt till smörgåsen, matkorgen eller på frukostbordet.

Ingredienser & tillagning

Bakad selleri med sviskon, mandel och blekselleri

1 rotselleri

3 msk äppelvinäger

3 msk kallpressad olja

Salt och nymald peppar

10 sviskon

4 stjälkar blekselleri

50 g hel mandel

1 msk akaciahonung

Skala och halvera rotsellerin. Lägg den i en ugnsfast form och droppa över lite vinäger, olja, salt och peppar.

Baka sellerin i ugnen i 180 grader i 50-60 min. tills den är mjuk. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna. Skär sviskon, blekselleri och mandel i mindre bitar och lägg dem i en skål. Marinera med olja, vinäger, honung, salt och peppar och blanda väl till en grov dressing. Skär den ljumna sellerin i grova tärningar och vänd ned dem i dressingen. Låt dra i 5-10 min. och smaka ev. av med extra vinäger, salt och peppar.

Hembakat knäckebröd med havregryn och kallpressad rapsolja

1 dl havregryn, alternativt speltflingor

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

2 dl vetemjöl

2 dl fullkornsvetemjöl

1 tsk bakpulver

2,5 tsk salt

2 dl vatten

1,25 dl kallpressad rapsolja

Häll havregryn, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, pumpakärnor, vetemjöl, fullkornsvetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt vatten och olja.

Blanda ihop degen väl. Lägg ett bakplåtspapper på bänken, häll ut hälften av degen på pappret och lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut degen tunt (ca 1-2 mm) mellan de två bakplåtspappren med en brödkavel, lägg över degen på en plåt och ta bort det översta pappret. Upprepa med resten av degen. Skär degen i fyrkanter och grädda knäckebröden i förvärmd ugn i ca 15 min. i 180 grader. Låt dem svalna på plåten.

Torkade äpplen och päron

1 dl vatten

25 g socker

2 äpplen

2 päron

Häll vatten och socker i en gryta, koka upp så att sockret löses upp och låt svalna. Skär äpplen och päron i tunna skivor på ca 1 mm med en mandolin. Låt kärnhusen sitta kvar, det ser fint ut på de torkade äpplena och päronen. Doppa skivorna i den avsvalnade sockerlagen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt in äpplena i ugnen i 80-100 grader, gärna varmluft, och torka dem i ca 1-1½ timme tills de är spröda, dock utan att de tar färg. Låt dem svalna innan du ev. lägger dem i en glasburk med tättslutande lock.