Plat principal

Tomatbakad aubergine

Om denna rätt
Om du väntar gäster eller helt enkelt inte har tid, så kan du enkelt göra denna rätt i förväg. Servera med grovt bröd och en, blandad sallad.
4 portioner
Président Sainte Maure

En getost med en fin, tunn yta av vitmögel. Smaken förändras under mognaden och går från färsk och mild till en mer karaktäristisk smak av getost.

Se info Stäng info
Ingredienser & tillagning

2 auberginer i 8-10 skivor på längden

175 g Président Sainte Maure i bitar

1 kruka basilika

Ca 7 dl tomatsås, eventuellt färdigköpt

50 g parmesanost, grovt riven

Salt

Lite olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Aubergineskivorna läggs på ett galler, saltas, penslas med olja och bakas i ca 20 minuter tills de fått färg, eventuellt i två omgångar om det endast finns ett galler. Kom ihåg att sätta en platta under! Plocka basilika och fördela bladen och getostbitarna i små högar på skivorna och vik ihop dem. Fördela lite tomatsås i botten på ett lämpligt gratängfat. Lägg i auberginepaketen. Häll över resten av såsen och strö över parmesanost. Detta kan göra i ordning i förväg, men ska i så fall förvaras i kylskåp! Rätten bakas färdig i 175 grader i ca ½ timmes. Tillsätt ev. lite vatten eller buljong under tiden, så att konsistensen håller sig saftig.

Servera med grovt bröd och en fyllig, blandad sallad.