Plat principal

Tomatbakad aubergine

Om denna rätt
Om du väntar gäster eller helt enkelt inte har tid, så kan du enkelt göra denna rätt i förväg. Servera med grovt bröd och en, blandad sallad.
4 portioner
Ingredienser & tillagning

2 auberginer i 8-10 skivor på längden

175 g Président Sainte Maure i bitar

1 kruka basilika

Ca 7 dl tomatsås, eventuellt färdigköpt

50 g parmesanost, grovt riven

Salt

Lite olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Aubergineskivorna läggs på ett galler, saltas, penslas med olja och bakas i ca 20 minuter tills de fått färg, eventuellt i två omgångar om det endast finns ett galler. Kom ihåg att sätta en platta under! Plocka basilika och fördela bladen och getostbitarna i små högar på skivorna och vik ihop dem. Fördela lite tomatsås i botten på ett lämpligt gratängfat. Lägg i auberginepaketen. Häll över resten av såsen och strö över parmesanost. Detta kan göra i ordning i förväg, men ska i så fall förvaras i kylskåp! Rätten bakas färdig i 175 grader i ca ½ timmes. Tillsätt ev. lite vatten eller buljong under tiden, så att konsistensen håller sig saftig.

Servera med grovt bröd och en fyllig, blandad sallad.