Gastronomi

Ät på flytande franska

Först av allt, kom aldrig i tid! Ge värden 10-15 minuter till de sista förberedelserna. Inklusive bordplacering så att ingen sätter sig till bords utan att få sin plats.

Vid bordet äter man inte innan värden har tagit en tugga, dricker inte utan att först skåla, och lämnar inga rester på tallriken.

Händerna är på eller över bordet – inte armbågarna. Brödet bryts utan att använda kniv, liksom salladen inte skärs utan viks med gaffeln. Såsen sugs upp med bröd, och en sådan bit kallas en “canard” (anka).

Ost äts aldrig till frukost, utan istället på den stora lunchen, som helst avhålls kl. 12.00. Osten serveras alltid före eller efter desserten.

Det låter kanske ansträngande, men är egentligen bara hållningsregler, som likt trafiken ska säkerställa att alla ankommer till målet med minsta möjliga försening eller besvär. Och målet är alltid att umgås kring maten, som alla fransmän vuxit upp med som viktigare än själva maten.

Bon appétit!

 

Bilden överst på sidan av Liz Jones / CC