Franska på 30 sekunder

Känn igen din baguette!

Den stolta brödnationen Frankrike kan skryta med att man sätter i sig ca 10 miljarder baguetter om året vilket motsvarar 320 baguetter i sekunden. Trots att det franska brödintaget faktiskt minskar är bröd fortfarande fransmännens absoluta favoritkälla till kolhydrater. Kanske för att ett franskt dekret sedan 1993 har haft som ändamål att säkra kvaliteten och färskheten hos de så kallade “baguette de tradition Française” – baguette av fransk tradition. Bröden får endast innehålla mjöl, vatten, salt, jäst eller bakpulver, och de ska vara bakade på försäljningsstället. Det är tillåtet att tillsätta andra mjölsorter (soja, malt osv.) men högst 2 %. Grövre varianter av baguetten med kärnor och frön finns dock hos alla bagare idag.

Du kan känna igen en bra baguette på den spröda, gyllenbruna skorpan som spricker vid lätt tryck. Den ska dofta svagt av spannmål och aprikos.

Bild till vänster av Jarkko Laine / CC