Gastronomi

Fem franska destinationer som smakar fantastiskt

Bergen
Alperna, Pyrenéerna och Jurabergen är bergkökets hemland. I mitten står sopporna, ostarna och charkuterierna. Ta exempelvis natursköna
Cauterets, där du åker skidor om vintern i de snötäckta bergen, och på sommaren strävar förbi ängar och floder. Ät en rustik lunch med lokala råvaror på restaurangen ‘En So Bedau’– oavsett tid på året.

Sydväst
Cassoulet, poule au pot, tryffel och anka. Det blir inte mer autentiskt än i Perigord och Landes. Segling, paddling på floden Dordogne, som löper genom de vackra, antika städerna i sydvästra Frankrike. Lägg till bredden och ät lunch i exakt den staden som du tycker verkar mest intressant.

Foton av synamosquito / CC

Bretagne
Crêpes och rilletes. Ostron från Cancale. Och en kustlinje så rå och vild att man får aptit på mera. Ta Quimper, som är särskilt känd för handmålat porslin, och enligt uppgift har bäst crepes i hela Bretagne. ‘Crêperie du Roi d’ici’ ska vara helt enastående!

Foton av Javier Vieras / CC

Sydfrankrike
Lavendel, solsken, Provence och Medelhavet. I centrum finns olivoljan som klär fisk och grönt i sin enklaste form liksom den berömda bouillabaissen.
Besök den autentiska vinregionen Chateauneuf-du-Pape, där man till stämningsfulla vinprovningar kan uppleva de lokala vinerna – exempelvis i vinkällaren ‘Les Caves Saint Charles’.

Foton av Vincent_AF / CC

Alsace
En vinrutt på 170 kilometer som sträcker sig igenom ett gastronomiskt paradis med surkål, foie gras och hela den tyska/franska mat- och dryckeskulturen. Besök t.ex. Colmar, hemstaden för skulptören Frederic-Auguste Bartholdi – skaparen av Frihetsgudinnan. Colmar brukar även kallas lilla Venedig eftersom byn präglas av små kanaler och blomsterklädda broar.

Foton av alh1 / CC