Franska på 30 sekunder

Formen på en croissant

Låt oss slå fast en gång för alla att en choklad-croissant alltså heter “pain au chocolat” – bröd med choklad. Den fyrkantiga varianten kan på goda grunder inte kallas för croissant och här får du förklaringen.

Croissant betyder “halvmåne” och har sedan 1950-talet varit ett stående inslag på det franska frukostbordet, men bakverket är faktiskt en österrikisk uppfinning.

Den mest berömda historien om hur croissanten kom till går tillbaka till de osmanska styrkornas ockupation av Wien 1683. Osmanerna skulle erövra staden i skydd av mörkret genom att gräva en tunnel under stadsmurarna. Lyckligtvis var Wiens bagare redan uppe och slog larm, och därmed kunde Wien besegra osmanerna och få ut dem ur staden. För att fira truppernas seger bakade de små horn (“Hörnchen”) med samma form som halvmånen i den osmanska flaggan.

Spridningen till Frankrike menar man kom med österrikiska Marie-Antoinette, som kom till Paris 1770. Historien förtäljer att den blott 15 år gamla drottningen saknade sitt hemland och att bagarna i Paris för att hedra henne skapade en ny variant som såg mer ut vid det kungliga matbordet. Doppa din croissant i morgonkaffet eller avnjut den med marmelad.

Bild till vänster av Sam Greenhalgh / CC