Tips & Tricks

Din guide till ost och ostbrickan

Du behöver inte tala flytande franska för att förstå franska ostar. Du behöver inte så mycket mer än din nyfikenhet och lusten att utforska.

Här har vi sammanställt våra bästa osttips som hjälper dig på vägen.

Mycket nöje!

Läs vår ostbok

Fransk Fast Food är en bok om ost. Och vägen till goda måltider och mer tid. Läs boken här och få inspiration till ostbrickan och vad du kan servera till ostarna.

Ta hand om din ost

Du skyddar osten bäst genom att lägga den i sin originalförpackning.

Vaxpapper går också bra. Alternativt kan du använda bakplåtspapper inlagt i aluminiumfolie. Hushållsfilm och folie är inte det bästa för osten, men det beror givetvis på hur länge den ska förvaras.

Drick öl till ost

Ost och öl är också en spännande kombination. Öl har en lätthet, en viss bitterhet och komplexa karamelltoner, som kompletterar osten på ett mycket raffinerat sätt. Kolsyran i öl rensar smaklökarna på samma sätt som vitt vin.

Tumregler för att matcha ost och öl:

  • Milda ostar passar till lätta öl, t.ex. veteöl
  • Ju större styrka osten har (fettprocent och smak), desto högre alkoholhalt och mer smak ska ölen ha.
  • Öl med smak av frukt och bär passar generellt bra till ost

Hitta rätt vin till osten

Behöver du några tumregler om vin och ost? Här är våra rekommendationer:

  • Mild ost – lätt vin och vice versa. Viner och ostar från samma område passar nästan alltid bra tillsammans.
  • Salt och sött är gott – t.ex. Roquefort och söta vita viner som Sauternes eller Gewürtsztraminer från Alsace.
  • Brie smakar bra ihop med en Chardonnay och lätta röda viner från Beaujolais.
  • Getost och gula hårdostar med Sancerre och Sauvignon Blanc från Bordeaux.
  • Rödkittost förtjänar antingen ett ädelt sötare vin som Muscat eller Beaujolais, Morgon och Fleurie.
  • Gräddost och färskost måste följas av torra och kraftfulla vita viner som Sauvignon Blanc eller en fyllig Muscat och Pinot Gris från Alsace.

Välj dina ostar med omsorg

Komponera och variera. Utnyttja hela färgspektrat, när du sätter ihop en ostbricka. Det finns vita, gula, blå och röda ostar i Frankrike. Men varje fransman med respekt för sina ostar överväger även get- eller fårmjölksostar och varierar urvalet av fasta och krämiga, milda och mer karaktärsfulla. Tänk på att det ska finnas något för alla – så kommer variationen helt av sig själv!

Tänk vitt vin till ost

De flesta har provat kombinationen rödvin och ost. Och nästan lika många har fått en lite konstig smak i munnen. I verkligheten passar många ostar bättre med det vita vinets lägre innehåll av tanniner (garvsyra).

Det är naturligtvis inte kriminellt att servera en fransk ost med ett gott glas rödvin – särskilt inte om det är från Bourgogne, men prova gärna ett vitt vin nästa gång.

Tillbehör

Tillbehören på en ostbricka ser både vackert ut och tillför smak. När det ska gå lite snabbt kan du skära ett päron i skivor eller lägga några jordgubbar eller torkade aprikoser vid ostarna. För de tillfällen när det finns mer tid, kan du göra din egen chutney eller kompott. Hitta inspiration bland våra recept här.

Lägg alltid tillbehöret mellan ostarna och aldrig ovanpå. Annars tar de smak av tillbehöret.

Gläd dig åt en överbliven ostbit

En klick av blåmögelost tillför smak till en sås eller en gryta, liksom en bit brie kan utjämna och göra en soppa extra krämig. Så istället för att bli stressad över alla överblivna ostbitar, använd dem i maten och tillför olika smaker som piffar upp din mat. Hitta inspiration bland våra recept här.