Gastronomi
Skillnaden på franskt bröd och franskbröd


Har du provat att stå i ett fransk bageri och känt dig lite förvirrad? I stället för att ta den berömda baguetten kommer här lite hjälp att prova några andra franska bröd. Hur många känner du till du?
Couronne: bröd format som en krona med ett hål i mitten.
Beignets: påminner av en donut med eller utan sylt.
Flute: dubbelt så stor som en baguette.
Bâtard: betyder bokstavligen “oäkting”. Hälften så lång som en baguette eller med en konstig form – egentligen en baguette som “blivit fel”.
Ficelle: “snöre”. Mycket lång och tunn, torkar snabbt på grund av tunnheten.
Pain de campagne eller pain miche: lantbröd. Varierar kraftigt – innehåller vanligtvis grovt vete- eller rågmjöl.
Pain complet: fullkornsbröd.
Pain aux céréales: müslibröd.
Pain de seigle eller pain noir: rågbröd.
Pain bis: bakat med rågmjöl.
Pain au Levain: surdegsbröd.
Pain azyme eller pain juif: osyrat bröd, judisk mat under fastan.
Brioche: sött bröd med mera ägg, smör och socker än vanligt bröd. Används ofta i rätter med kött eller paté inbakat i bröd.
Pain cramique: påminner om brioche, men med russin.
Pain de mie: toastbröd.
Pain aux noix: med nötter.
Pain aux olives: med oliver.
Pain aux lardons: med bacon.
Pain à l’ail: med vitlök.
Pain au froment: 100 % vetemjöl.
Pain boule: det traditionellt runda brödet.
Pain brié: vetemjölsbröd från Normandie – gjort på smör.
Pain d’épices: kryddbröd på rågmjöl, honung och kryddor – påminner om engelskans gingerbread.
Pain de maïs: majsbröd.
Pain au son: bakat på vetekli.
Pain déjeunette: frukostbaguette – mindre än en baguette.
Pain forgeron: med solrosfrön, sesam och linfrö.
Besök Boulangerie Poilane i Rue du Cherche-Midi i Paris och smaka det legendariska Poilane-brödet.