L’accompagnement

Briocher

Om denna rätt
Här är ett recept på brioche som både kan serveras till frukost eller med lite ost när som helst på dygnet.
12 st.
Ingredienser & tillagning

1 dl ljummen mjölk

25 g jäst

3 stora ägg

1 tsk salt

1 msk socker

Ca 350 g vetemjöl

120 g mjukt smör

Ca 50 g vetemjöl

1 ägg till pensling

Häll den ljumna mjölken i en skål och lös upp jästen i den. Tillsätt ägg, salt och socker och arbeta ner mjölet i degen lite i taget. Rör degen tills den är smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 2 timmar. Arbeta ner smöret i degen lite i taget tillsammans med resten av mjölet. Tillsätt lite mer mjöl om degen är för kladdig.

Dela degen i två delar som är 1/3 respektive 2/3. Forma den stora degen till 12 bullar och lägg dem på en bakplåt. Gör en grop i mitten av varje bulle. Dela resten av degen i 12 bitar och rulla till små kulor som läggs i groparna på bullarna. Låt bullarna jäsa övertäckta på en varm plats i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 15 min. Låt bullarna svalna på galler.