Plateau de fromage
Fransk fredag
Det kan verka långt från Danmark till Frankrike för en helt vanlig fredag. Men ibland handlar det bara om att aktivera sinnena. Vi visar hur du skapar fredagsmys samtidigt som du åker Frankrike runt med en osttallrik med Président. Två-tre ostar kombinerat med till exempel lite oliver, sparris, dadlar och ett gott bröd - voilá - vi kallar det snabbmat på franska.
-
1Se info Stäng infoPrésident Ekologisk Camembert
Présidents ekologiska camembert har en härlig och karakteristisk camembert-smak och en krämig konsistens.
-
2Se info Stäng infoPrésident Rondelé med valnötter
Rondelé är en färskost med krämig konsistens. De spröda valnötterna ger en fin och balanserad valnötssmak.
-
3Se info Stäng infoPrésident Sainte Maure
En getost med en fin, tunn yta av vitmögel. Smaken förändras under mognaden och går från färsk och mild till en mer karaktäristisk smak av getost.

Grillad sparris med vinägrett
18 gröna sparrisar
1 msk olivolja
1 knippa körvel
Vinägrett
1 msk vinäger
2 msk olivolja
1 tsk grovkornig senap
1 tsk flytande honung
Bryt av den nedre träiga delen av sparrisen innan den penslas med olja och läggs på en grill eller i en varm grillpanna. Vänd efter ca 2 min. Grilla sparrisen totalt i ca 4 min. Lägg upp den på ett fat. Rör samman ingredienserna till vinägretten och droppa den över sparrisen. Toppa med körvel.
Skär rågbrödet i riktigt tunna skivor med en vass brödkniv. Det går lättare att skära tunna skivor om man först lägger brödet i frysen en stund. Lägg rågbrödet på en plåt med bakplåtspapper, blanda olja och lakritspulver och droppa det över rågbrödsskivorna. Strö över salt. Rosta brödskivorna i ugnen i 170 °C i 8-10 min så de blir spröda. Låt dem svalna på en bit hushållspapper för att suga upp ev. överskottsolja.