Spela video

Plateau de fromage

Fransk fredag

Det kan verka långt från Danmark till Frankrike för en helt vanlig fredag. Men ibland handlar det bara om att aktivera sinnena. Vi visar hur du skapar fredagsmys samtidigt som du åker Frankrike runt med en osttallrik med Président. Två-tre ostar kombinerat med till exempel lite oliver, sparris, dadlar och ett gott bröd - voilá - vi kallar det snabbmat på franska.

  • 1
    Se info Stäng info
    Président Rondelé med valnötter

    Rondelé är en färskost med krämig konsistens. De spröda valnötterna ger en fin och balanserad valnötssmak.

Ingredienser & tillagning

Grillad sparris med vinägrett

18 gröna sparrisar

1 msk olivolja

1 knippa körvel

Vinägrett

1 msk vinäger

2 msk olivolja

1 tsk grovkornig senap

1 tsk flytande honung

Bryt av den nedre träiga delen av sparrisen innan den penslas med olja och läggs på en grill eller i en varm grillpanna. Vänd efter ca 2 min. Grilla sparrisen totalt i ca 4 min. Lägg upp den på ett fat. Rör samman ingredienserna till vinägretten och droppa den över sparrisen. Toppa med körvel.

Sprött rågbrödsknäcke med havssalt

¼ dagsgammalt rågbröd

2 msk kallpressad rapsolja

Havssalt

Skär rågbrödet i riktigt tunna skivor med en vass brödkniv. Det går lättare att skära tunna skivor om man först lägger brödet i frysen en stund. Lägg rågbrödet på en plåt med bakplåtspapper, blanda olja och lakritspulver och droppa det över rågbrödsskivorna. Strö över salt. Rosta brödskivorna i ugnen i 170 °C i 8-10 min så de blir spröda. Låt dem svalna på en bit hushållspapper för att suga upp ev. överskottsolja.