Plat principal

Quiche Lorraine

Om denna rätt
En klassisk lunchrätt. Quiche lorraine kan även serveras kall, eller kan du baka den i förväg och värma den försiktigt precis före servering.
10-12 bitar
Président Comté

En underbar ost från Alperna. Tillverkad av opastöriserad mjölk från kor som bara har ätit gräs och hö. Stor och rund smak.

Se info Stäng info
Ingredienser & tillagning

Pajdeg:

170 g smör

250 g mjöl

1 tsk salt

1 ägg

Lite kallt vatten

Fyllning:

200 g bra bacon

150 g Président Comté (eller annan hårdost) i små tärningar

5 dl standardmjölk

2 ägg

2 äggulor

Salt

Nymald peppar

Riven muskotnöt

Skär kallt smör i små tärningar och nyp ihop dem med mjöl och salt till en deg, tillsätt ägg och knåda snabbt ihop degen. Tillsätt eventuellt lite vatten utan att knåda degen för mycket, bara så att den går ihop och blir smidig. Låt degen vila i kylskåpet i minst en timme.

Skär baconet i tärningar. Använd ett bra, torrsaltat bacon. Stek baconet i en stekpanna tills det är gyllenbrunt men inte för knaprigt, ta upp det ur pannan och låt det svalna något. Kavla ut pajdegen tunt på mjölad bänk, lägg den i en smord pajform och pricka degen i botten med en gaffel. Lägg en bit bakplåtspapper över botten och sidor. Fyll upp med torkade bönor, salt eller ris och grädda pajskalet i 10-15 minuter i 180° så att det blir förgräddat och “sätter” sig i pajformen.

Ta ut pajformen ur ugnen, ta bort bönor och bakplåtspapper, och fördela bacon och osttärningar i pajskalet. Blanda mjölk, ägg och äggulor och smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Häll äggblandningen i pajskalet och grädda pajen i ugnen i ca 25 minuter tills den är gyllenbrun på toppen och äggblandningen har stannat.

Ta ut pajen ur ugnen och låt den stå 10-15 minuter innan den serveras.