Plat principal

Soupe à l’oignon gratinée

Om denna rätt
Klassisk fransk löksoppa med grillade ostbröd. Servera som lunch eller förrätt. Den passar särskilt bra en kall höstdag.
4 personer
Président Comté

En underbar ost från Alperna. Tillverkad av opastöriserad mjölk från kor som bara har ätit gräs och hö. Stor och rund smak.

Se info Stäng info
Ingredienser & tillagning

6 stora lökar

2 vitlöksklyftor

10 g smör

5 timjankvistar

Havssalt

Nymald peppar

1½ liter vatten eller tunn hönsbuljong

1 ekologisk citron

Grillade ostbröd:

8 skivor franskbröd

1 msk olivolja

100 g Président Emmental

Salt

Nymald peppar

Skala lök och vitlök, halvera lökarna och skiva dem tunt. Smält smöret i en stor gryta, lägg i lök, hela vitlöksklyftor och timjankvistar och sautera sakta tills löken börjar karamelliseras och få lite färg. Tillsätt salt och peppar och låt löken sautera i ytterligare 2-3 minuter. Tillsätt vatten eller buljong och låt soppan koka i 20 minuter på svag värme.

Gör ostbröden medan soppan kokar. Pensla brödskivorna med olivolja, lägg dem på ett ugnsgaller och ställ in dem i ugnen under grillen i ca 1 minut så att skivorna blir spröda och gyllenbruna. Ta ut bröden, strö över riven ost och ställ tillbaka dem under grillen i ca 30-60 sekunder så att osten precis smälter.

När soppan har kokat klart smakas den av med pressad citron, finrivet citronskal och eventuellt lite mer salt och peppar. Ät soppan rykande varm med de grillade ostbröden antingen i soppan eller vid sidan om.