Salades

Spröd sallad på kålrabbi, rosésallad, svarta vinbär och brie

Om denna rätt
Om du inte får tag på kålrabbi kan du använda rotselleri eller majrova.
4 personer
Ingredienser & tillagning

2 kålrabbi

1 huvud rosésallad

100 g Président Brie

½ dl kallpressad rapsolja

½ dl äppelcidervinäger

1 tsk akaciahonung

Havssalt och nymald peppar

50 g torkade svarta vinbär (se recept nedan eller köp färdiga)

Torkade svarta vinbär

100 g svarta vinbär

2 msk socker

Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor – använd mandolin eller en mycket vass kniv.

Lossa bladen från rosésalladen och skär dem i stora bitar. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt. Skär brien i tunna skivor. Blanda ihop raps- olja, vinäger, honung, salt och peppar till en dressing och vänd ned kålrabbi och rosésallad i dressingen.

Lägg upp salladen på ett fat, strö över torkade bär och lägg skivor av brie på toppen.

Droppa resten av dressingen över salladen och servera som tillbehör eller som en lunchsallad.

Torkade svarta vinbär

Blanda vinbären med socker och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in bären i ugnen i 60 grader varmluft och torka dem i 1½-2 timmar, gärna med ugnsluckan på glänt, tills de är lätt torkade, klibbiga och lite söta.

Bären håller sig i 20-30 dagar i en glas- burk på köksbordet eller 30-40 dagar i kylskåpet. I kylen blir de dock lite hårdare.