L’accompagnement

Ugnsbakade, syltade kronärtskockor med rosmarin

Om denna rätt
Vackra och dekorativa är de – kronärtskockorna som fransmännen tycker så mycket om. Här är de bakade och inlagda och klara att serveras till osten.
10 personer
Ingredienser & tillagning

12-14 st. lila kronärtskockor

1 hel färsk vitlök

10 kvistar rosmarin

½ dl olivolja

3 msk äppelvinäger

Havssalt och nymald peppar

Ta bort de yttersta bladen på kronärtskockorna så att bara bottnen och de innersta bladen är kvar. Dela kronärtskockorna och skrapa bort skägget med en sked. Lägg de halva kronärtskockorna i en form med snittytan uppåt. Skär den skalade vitlöken i grova bitar och skölj rosmarinkvistarna i kallt vatten. Lägg vitlök, rosmarin i små kvistar, olja, vinäger, salt och peppar på kronärtskockorna. Vänd runt ordentligt. Ställ kronärtskockorna i ugnen och baka dem i 25-30 min. i 140-150 grader. Vänd runt kronärtskockorna ett par gånger under tiden så blir de jämnt bakade.