L’accompagnement
Ugnsbakade, syltade kronärtskockor med rosmarin
Om denna rätt
Vackra och dekorativa är de – kronärtskockorna som fransmännen tycker så mycket om. Här är de bakade och inlagda och klara att serveras till osten.
10
personer
Ingredienser & tillagning
12-14 st. lila kronärtskockor
1 hel färsk vitlök
10 kvistar rosmarin
½ dl olivolja
3 msk äppelvinäger
Havssalt och nymald peppar
Ta bort de yttersta bladen på kronärtskockorna så att bara bottnen och de innersta bladen är kvar. Dela kronärtskockorna och skrapa bort skägget med en sked. Lägg de halva kronärtskockorna i en form med snittytan uppåt. Skär den skalade vitlöken i grova bitar och skölj rosmarinkvistarna i kallt vatten. Lägg vitlök, rosmarin i små kvistar, olja, vinäger, salt och peppar på kronärtskockorna. Vänd runt ordentligt. Ställ kronärtskockorna i ugnen och baka dem i 25-30 min. i 140-150 grader. Vänd runt kronärtskockorna ett par gånger under tiden så blir de jämnt bakade.