Tips & Tricks

Din guide till ost och ostbrickan

Du behöver inte tala flytande franska för att förstå de franska ostarna. Här delar vi med oss av våra bästa osttips och om hur du skapar en festlig ostbricka.


Gläd dig åt en överbliven ostbit

En klick av blåmögelost tillför smak till en sås eller en gryta, liksom en bit brie kan utjämna och göra en soppa extra krämig. Så istället för att bli stressad över alla överblivna ostbitar, använd dem i maten och tillför olika smaker som piffar upp din mat. Hitta inspiration bland våra recept här.

Servera med stil

Arrangera ostarna på ett rustikt träfat eller en fin glasbricka. Kanske har du ett gammalt vackert fat i skåpet eller bara en enkel skifferplatta. Ostbrickan ter sig olika beroende hur du väljer att presentera ostarna på.

Hur mycket ost per person?

Som tumregel räkna med ca 250 g per person om osten serveras som huvudrätt. Serverar du ost som dessert ska du räkna med ca 100-150 g per person.

Så skär du osten

Runda, fyrkantiga och pyramidformade ostar skärs ut som en tårta. Trekantiga ostar skärs från spetsen, så att den trekantiga formen delvis bevaras. Hårdostar kan skäras i skivor, kuber eller stavar. Tänk i variation: Servera några av ostarna hela och skär ut andra.

Ut ur kylskåpet

För att kunna njuta av osten på bästa sätt är det viktigt att komma ihåg att ta ut den ur kylskåpet minst en timme före servering. Det gäller för alla mjuka och krämiga ostar med mögel. Vänta dock med att packa ut dem tills de ska serveras, så undviker du att ytan blir torr.

Färskost och hårdost ska du först ta ur kylskåpet strax före servering.