Plat principal
Croque monsieur
En klassisk lokalost från det bergiga Savoie. Under den vackra naturliga ytan finns en ljusgul ost med en stor och lätt syrlig smak.
250 g riven Président Tomme de Savoie
2 msk crème fraîche
3 msk dijonsenap
Salt
Nymald peppar
8 skivor dagsgammalt franskbröd
8 tunna skivor kokt skinka
½ dl olivolja
Vispa ihop riven ost, crème fraîche, senap, salt och nymald peppar i en skål, vispa ordentligt så att det blir väl blandat. Fördela ostmassan på alla brödskivorna.
Lägg 2 tunna skinkskivor på 4 av brödskivorna. Lägg sedan de resterande 4 brödskivorna ovanpå skinkan med ostblandningen överst.
Hetta upp en stekpanna och häll i hälften av olivoljan och steg 2 av smörgåsarna i ett par minuter med brödskivan utan ostmassa på nedåt. Stek brödet tills det är gyllenbrunt och frasigt.
Lägg över smörgåsarna i en ugnsfast form och stek de andra 2 smörgåsarna i resten av olivoljan. Lyft över dem till formen och grädda dem i en 180° varm ugn i 10-15 minuter tills osten på toppen har smält och är gyllenbrun.
Ät dem genast eventuellt med senap och små cornichoner till.
Tips: Om du vill ha en ännu krämigare variant ska du prova att blanda Président Rondelé med valnöt eller vitlök och örter i ostmassan.