Desserts
Friterad brie med kompott på havtorn och morot
200 g Président Brie
Vetemjöl
1 ägg
Ströbröd
1 liter solrosolja eller olivolja till fritering
Morots-/havtornskompott
100 g havtornsbär (frusna)
75 g socker
3 morötter (ca. 150 g)
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
Salt
Skär brien i fyra lika stora trekanter och vänd dem i mjöl, ägg och ströbröd. Gör det två gånger för att vara säker på att paneringen är tät och jämntjock.
Häll olja i en gryta och värm den försiktigt till ca 150-160 grader. Lägg ned de panerade ostbitarna i oljan och fritera dem i ca 1-2 min. tills de är vackert gyllene och spröda utanpå och varma och krämiga i mitten. Ta upp trekanterna ur oljan och lägg dem att rinna av på en bit hushållspapper.
Servera de ljumna, spröda ostarna med kompott på morot och havtorn.
Lägg havtornsbären i en skål och strö över socker. Låt stå i 15-20 min. Skala morötterna och skär dem i små tärnin- gar ca ½ x ½ cm. Lägg morotstärningarna i en gryta med lite olja och fräs dem på svag värme i 1-2 min. Tillsätt sedan havtornsbär och socker, vinäger, lite salt och resten av oljan. Låt det hela koka i 8-10 min. på svag värme till en tjock kompott. Ta av grytan från värmen och låt kompotten stå en stund. Smaka ev. av den med lite extra vinäger och socker och häll den i en skål.