Desserts

Karamelliserade äpplen med calvados och rostade dinkelflingor

Om denna rätt
Lägg äpplena på ett fat, häll karamellen över och strö över de rostade dinkelflingorna.
10 personer
Ingredienser & tillagning

125 g smör

175 g socker

1 kg äpplen (gärna syrliga äpplen)

1-2 cl calvados

100 g dinkelflingor

Smält ca 2/3 av smöret i en tjockbottnad panna. Lägg i 2/3 av sockret och blanda väl. Ta av pannan från värmen. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Lägg äppelklyftorna i pannan ovanpå smör- och sockerblandningen. Lägg dem tätt och med den bågformiga sidan nedåt. Strö över resten av sockret och klicka även det sista av smöret ovanpå äpplena. Sätt pannan på spisen på medelvärme och låt den stå tills smör- och sockerblandningen börjar bubbla upp mellan äpplena och karamelliseras. Det tar 15-20 min. Tillsätt calvados och låt den koka in lite i äpplena. Rosta dinkelflingorna i en torr panna på medelvärme i 5-6 min. tills de är gyllenbruna och doftar ”nötaktigt”.