Plateau de fromage

Härligt julbord

Det behöver inte bara stanna inom familjen. Riktiga män, och de som gärna vill vara det, kommer klara julens utmaningar bättre när de får lite mer svängrum och skämt under bältet och gastronomi över genomsnittet.

 • 1
  Se info Stäng info
  Président Terroir

  En vacker orange och krämig rödkittost från Normandie med en fyllig smak. Har en naturlig plats på varje ostbricka.

 • 2
  Se info Stäng info
  Société Roquefort AOP

  Klassisk opastöriserad ost på fårmjölk och lagrad i bergsgrottor – som en äkta Roquefort ska. Raffinerad och salt smakupplevelse.

 • 3
  Se info Stäng info
  Président Tomme de Savoie IGP

  En klassisk lokalost från det bergiga Savoie. Under den vackra naturliga ytan finns en ljusgul ost med en stor och lätt syrlig smak.

Ingredienser & tillagning

Kompott på torkade fikon, honung, stjärnanis och rödlök

1 rödlök

10 torkade fikon

3 msk honung

2 stjärnanis

Salt och peppar

½ dl äppelvinäger

Skala och halvera rödlöken och skär den i tunna skivor. Skär fikonen med skalen på i grova tärningar. Lägg honung och stjärnanis i en gryta, sätt den på spisen på medelvärme och låt honungen bli varm och karamelliserad. Tillsätt lök och fikon, strö över lite salt och peppar och låt det hela karamelliseras i honungen ett par minuter utan att det blir bränt. Tillsätt vinäger och låt den koka in i lök och fikon tills det blir en tjock kompott.

Ta av kompotten från värmen och låt den svalna. Häll upp i en glasburk och servera till osten.

Pumpapuré med akvavit och enbär

1 pumpa (butternutsquash eller hokkaido)

5 hela enbär

½ dl kallpressad rapsolja

3 msk äppelvinäger

1 msk akaciahonung

Havssalt och nymald peppar

2 msk akvavit

Skala pumpan, dela den tvärs över, ta bort kärnorna med en sked och skär pumpaköttet i grova tärningar. Lägg pumpatärningarna i en gryta, täck dem med vatten och koka upp. Koka pumpan med enbär i ca 20 min. tills den är mjuk och häll sedan av vattnet.

Lägg den kokta pumpan i en mixer tillsammans med rapsolja, vinäger, akaciahonung, salt och peppar och mixa tills purén är helt slät. Smaka av med akvavit och häll upp i en syltburk. Förvaras i kylskåpet.

Sprött polentaknäcke med fänkålsfrön

15 g fänkålsfrön

50 g polentagryn

2 dl lättmjölk

220 g vetemjöl

Grovt havssalt

Rosta fänkålsfröna i en torr panna tills de börjar poppa. Stöt dem därefter i en mortel och blanda med polentagryn och mjölk. Låt dra i 10 min. Blanda ned mjölet i mjölkblandningen tills du har en bra, smidig deg. Lägg degen i kylskåpet i 15 min.

Kavla ut degen tunt på en lätt mjölad bänk, skär den i avlånga bitar (ca 20 x 3 cm) och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla knäckebröden med lite vatten och strö över salt och lite extra, grovhackade fänkålsfrön. Grädda knäckebröden i ugnen i 170 grader i ca 6-8 min. tills de är gyllenbruna och spröda.

Låt dem svalna och lägg dem i en tättslutande kakburk.