Plateau de fromage

Påsk i Paris

Paris är inte bara huvudstaden och hem för de legendariska ostbutikerna. Det är också den plats där gastronomi från hela Frankrike möts, utbyts och berikas. Katrinplommon från Agen, nyponrossirap och mörk choklad är bara några av ingredienserna.

 • 1
  Se info Stäng info
  Président Terroir

  En vacker orange och krämig rödkittost från Normandie med en fyllig smak. Har en naturlig plats på varje ostbricka.

 • 2
  Se info Stäng info
  Société Roquefort AOP

  Klassisk opastöriserad ost på fårmjölk och lagrad i bergsgrottor – som en äkta Roquefort ska. Raffinerad och salt smakupplevelse.

 • 3
  Se info Stäng info
  Président Tomme de Savoie IGP

  En klassisk lokalost från det bergiga Savoie. Under den vackra naturliga ytan finns en ljusgul ost med en stor och lätt syrlig smak.

Ingredienser & tillagning

Purë av torkad frukt med smak av mörk choklad

8 stora katrinplommon utan kärna

8 torkade aprikoser

8 dadlar

3 msk råsocker

3 dl vatten

2 msk plommon- eller körsbärsvinäger

1 msk konjak

25 g fin mörk choklad

Koka den torkade frukten i en gryta med råsocker och vatten i ca 8-10 min. tills den är mjuk. Lägg frukten och vätskan i en mixer och mixa till ett blankt mos. Smaka av med vinäger, konjak och finhackad choklad medan den är lite ljummen så att chokladen smälter ner i purén. Servera purén till mycket kraftiga ostar.

Tips:
Gör dubbel sats av purén och smaka av den halvan som du inte använder till osten med apelsinjuice istället för vinäger och konjak. Använd purén i avrunnen yoghurt till frukost på söndag.

Rostade nötter och frön vända i nyponrossirap

200 g hasselnötter

100 g valnötter

100 g solrosfrön

Nyponsirrap

200 g socker

2 msk äppelcidervinäger

3 dl vatten

4-5 nyponrosor (om de inte går att få tag på kan obesprutade rosor användas)

Lägg nötter och frön på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen i 10-12 min. i 180 grader tills de blir gyllenbruna och börjar dofta “varmt”. Lägg nötter och frön i en skål medan de fortfarande är ljumna och vänd runt dem väl med nyponrossirap tills de blir helt klibbiga och blanka.

Nyponsirrap

Lägg socker, äppelcidervinäger och vatten i en gryta och koka upp. När sockerlagen kokar tillsätts de plockade rosenbladen och grytan tas av värmen. Häll den varma sirapen i en ren syltburk och låt sirapen dra i 12 timmar före användning. Låt nyponrosbladen vara kvar i sirapen för att det ska se vackert ut. Sirapen håller i 3-4 månader i kylen. Använd den även i yoghurt, på pannkakor, till vaniljglass eller som marinad i en fruktsallad.

Små baguetter med malt och kastanj

15 g jäst

8 dl ljummet vatten

1½ dl yoghurt 10 %

2 msk maltsirap (finns i hälsokostbutiker)

1 kg vetemjöl

200 g fullkornsvetemjöl

35 g salt

400 g grovhackade kastanjer (kan köpas frysta eller på burk)

Dag 1:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt yoghurt och maltsirap och blanda väl. Tillsätt vetemjöl, fullkornsvetemjöl och salt. Knåda degen i 2-3 min. så den blir blank och smidig. Tillsätt grovhackade kastanjer och knåda degen i ytterligare 2 min. Lägg den färdig-knådade degen i en stor, oljad skål och täck den med plastfolie. Ställ degen i kylen i 24 timmar.

Dag 2:
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i små avlånga baguetter med en kniv. Ta i degen så lite som möjligt så att den bevarar sin luftighet och smidighet. Lyft försiktigt över bröden på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek i 30-60 min. Snitta bröden lätt med en kniv, sätt dem i ugnen och grädda dem i 200 grader i 15-20 min. tills de är spröda och gyllenbruna på ytan. Låt kallna på galler.