L’accompagnement

Kvittenmarmelad

Om denna rätt
Kan du inte få tag på kvitten så kan du använda rabarber. Det ger också en god marmelad som passar bra med ost.
1 stort glas
Ingredienser & tillagning

650 g kvitten

2 dl vatten

Fröna från en vaniljstång

300-350 g socker

Saft av 1 citron

Skala frukten, halvera den och ta bort kärnhuset. Skär i små bitar. Ånga frukten under lock i så lite vatten som möjligt i ca 20 min. Häll av vattnet och låt frukten vara kvar i grytan.

Tillsätt vatten, vanilj, det mesta av sockret samt citronsaft. Koka på svag värme i ca 45 min. tills frukten är mjuk och vackert orange. Ta av grytan från plattan. Smaka av marmeladen med mer socker om det behövs. Häll upp marmeladen i glasburkar sköljda i kokhett vatten. Så snart marmeladen svalnar stelnar den ytterligare och får nästan samma konsistens som gelé.

TIPS: Du kan också använda rabarber i stället för kvitten.