L’accompagnement

Rostat kryddbröd med dadlar

Om denna rätt
Ett sött och kryddigt bröd som passar alla ostar.
1 bröd
Ingredienser & tillagning

75 g smör

150 g honung

60 g brun farin

1 ägg

50 g fina, mjuka dadlar, urkärnade

½ ekologisk citron

300 g vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk stött kardemumma

1 tsk stött kanel

1 knivsudd stött nejlika

1½ dl lättfil el. lättyoghurt

Lite smör till formen

Smält smör, honung och brun farin i en gryta. Ta av grytan från plattan när det har smält och tillsätt ägg – vispa ordentligt så att det inte blir äggröra i den varma honungsblandningen. Skär dadlarna i små tärningar och blanda dem med skal och saft från citronen. Tillsätt mjöl, bikarbonat, kryddor och fil/yoghurt i honungsblandningen. Rör smeten slät med en visp och blanda slutligen i dadlarna. Smörj en brödform, häll i degen och grädda brödet i 150 °C i 45-55 min. Låt det svalna innan du serverar det antingen nybakat eller i tunna skivor som rostas i lite smör i pannan eller i en brödrost.