Plat principal
Moules frites
Det bästa vitlöken kommer från Garonne i sydvästra Frankrike. Denna friska färskost med vitlök och örter har en krämig konsistens med en känslig och balanserad smak. Passar både bra på bröd och i varma rätter.
1-1,5 kg musslor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
½ fänkål
2 msk olivolja
5 kvistar timjan
1 knippe bladpersilja
3 dl vitt vin
75 g Président Rondelé med vitlök och örter
Tvätta musslorna noga i kallt vatten så att du får ut all sand. Skala schalottenlök och vitlök, finhacka lök och fänkål.
Sätt på plattan och ställ på en gryta, lägg olja och örter i grytan och låt dem sautera i 1-2 minuter tills de sjunker ihop lite, dock utan att ta färg. Lägg musslorna i grytan, tillsätt vitt vin och ångkoka musslorna under lock i 3-5 minuter tills allihop har öppnat sig. Kasta dem som inte har öppnat sig. Häll av vätskan från musslorna i en mixer tillsammans med vitlöksosten och mixa till en homogen soppa/sås. Häll såsen över musslorna i grytan och blanda väl.
Ta av grytan från plattan och servera musslorna meddetsamma med lite av buljongen och hackad persilja på toppen. Servera ett gott bröd och pommes frites till.