Plat principal
Risotto med svamp, spenat och brie
1 liter hönsbuljong
1 schalottenlök
10 g smör att bryna i
300 g risottoris (arborio eller carnaroli)
1 dl vitt vin
100 g färsk spenat
150 g ostronskivling eller skogschampinjon
150 g Président Brie
30 g smör i tärningar
30 g färskriven parmesan
Salt och nymald peppar
½-1 obesprutad citron
Koka upp buljongen i en gryta. Hacka schalottenlöken och fräs den i lite smör tills den är mjuk och glansig men inte har tagit färg. Tillsätt ris, fräs i några minuter till och tillsätt vitt vin. Låt vinet koka in i riset. Tillsätt kokande buljong eller vatten lite i taget så att riset hela tiden är täckt och rör under tiden i riset. Låt riset koka i 15-18 min. tills det är mjukt men fortfarande har lite kärna. Det är viktigt att salta under kokningen så att saltet kokar in i riset.
Rensa och skölj spenaten noga, lägg den i ett durkslag och låt den rinna av. Strimla spenaten med en vass kniv. Rensa svampen. Om den är väldigt smutsig kan du skölja den försiktigt. Dela svampen i mindre bitar och stek dem i lite smör i en panna i 3-4 min. Krydda svampen med salt och peppar och blanda därefter ned den i riset. (Spara en liten skål med svamp till serveringen). Ta riset från värmen och rör ned tärningar av brieost och smör samt parmesan i risotton så att den får en flytande och krämig konsistens (du kan ev. tillsätta lite extra buljong). Vänd ned den färska, strimlade spenaten i den varma risotton så att den mjuknar något. Smaka av med salt och peppar samt finrivet skal och pressad saft av citronen.