Plat principal

Moules frites

Om denna rätt
Moules frites är en klassiker på bistrons meny, men du kan också enkelt laga rätten själv. Köp färska blåmusslor hos din fiskhandlare – då är du på god väg mot vågskvalp vid stranden och massor av god smak.
4 personer
Président Rondelé vitlök och örter

Det bästa vitlöken kommer från Garonne i sydvästra Frankrike. Denna friska färskost med vitlök och örter har en krämig konsistens med en känslig och balanserad smak. Passar både bra på bröd och i varma rätter.

Se info Stäng info
Ingredienser & tillagning

1-1,5 kg musslor

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

½ fänkål

2 msk olivolja

5 kvistar timjan

1 knippe bladpersilja

3 dl vitt vin

75 g Président Rondelé med vitlök och örter

Tvätta musslorna noga i kallt vatten så att du får ut all sand. Skala schalottenlök och vitlök, finhacka lök och fänkål.

Sätt på plattan och ställ på en gryta, lägg olja och örter i grytan och låt dem sautera i 1-2 minuter tills de sjunker ihop lite, dock utan att ta färg. Lägg musslorna i grytan, tillsätt vitt vin och ångkoka musslorna under lock i 3-5 minuter tills allihop har öppnat sig. Kasta dem som inte har öppnat sig. Häll av vätskan från musslorna i en mixer tillsammans med vitlöksosten och mixa till en homogen soppa/sås. Häll såsen över musslorna i grytan och blanda väl.

Ta av grytan från plattan och servera musslorna meddetsamma med lite av buljongen och hackad persilja på toppen. Servera ett gott bröd och pommes frites till.