Plat principal
Selleriflan med blåmögelost och kryddörtolja
1 selleri
200 g Président Le Bleu
1 ägg, hopvispat
25 g sesamfrön
4 små rödlökar
Olivolja
3 msk balsamvinäger
250 g svamp t.ex. ostronskivling eller kejsarhatt
Kryddörtolja
1 ½ dl god olivolja
5-6 msk persilja, grovt hackad
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Skala sellerin och skär den i fem tunna skivor på ca ½ cm. Lägg skivorna i kokande vatten och låt dem koka i en minut. Lägg dem ovanpå varandra. Skär bort kanterna så att de får formen av en fyrkant och dela igen i fyra fyrkanter så att du har fyra högar med fyra skivor. Lägg blåmögelosten mellan skivorna och krydda med lite peppar. Pensla med ägg och strö på sesamfrön. Baka de fyra tornen (flarn) i ugnen i ca 5 min i 250 grader. Skär rödlöken i halvor och stek dem i lite olja på medelvärme i pannan. Häll på balsamvinäger när rödlöken är mjuk och koka tills de fått en sirapsliknande konsistens.
Kryddörtolja:
Blanda ihop alla ingredienser i en mixer och smaka av med salt och peppar. Servera selleritornen med rostad svamp, rödlök och kryddörtolja.