Plat principal
Soupe à l’oignon gratinée
En underbar ost från Alperna. Tillverkad av opastöriserad mjölk från kor som bara har ätit gräs och hö. Stor och rund smak.
6 stora lökar
2 vitlöksklyftor
10 g smör
5 timjankvistar
Havssalt
Nymald peppar
1½ liter vatten eller tunn hönsbuljong
1 ekologisk citron
Grillade ostbröd:
8 skivor franskbröd
1 msk olivolja
100 g Président Emmental
Salt
Nymald peppar
Skala lök och vitlök, halvera lökarna och skiva dem tunt. Smält smöret i en stor gryta, lägg i lök, hela vitlöksklyftor och timjankvistar och sautera sakta tills löken börjar karamelliseras och få lite färg. Tillsätt salt och peppar och låt löken sautera i ytterligare 2-3 minuter. Tillsätt vatten eller buljong och låt soppan koka i 20 minuter på svag värme.
Gör ostbröden medan soppan kokar. Pensla brödskivorna med olivolja, lägg dem på ett ugnsgaller och ställ in dem i ugnen under grillen i ca 1 minut så att skivorna blir spröda och gyllenbruna. Ta ut bröden, strö över riven ost och ställ tillbaka dem under grillen i ca 30-60 sekunder så att osten precis smälter.
När soppan har kokat klart smakas den av med pressad citron, finrivet citronskal och eventuellt lite mer salt och peppar. Ät soppan rykande varm med de grillade ostbröden antingen i soppan eller vid sidan om.