Plat principal

Risotto med svamp, spenat och brie

Om denna rätt
Få förknippar brie med risotto, vilket är synd. Brien smälter fint i den varma risotton och ger extra smak.
4 personer
Ingredienser & tillagning

1 liter hönsbuljong

1 schalottenlök

10 g smör att bryna i

300 g risottoris (arborio eller carnaroli)

1 dl vitt vin

100 g färsk spenat

150 g ostronskivling eller skogschampinjon

150 g Président Brie

30 g smör i tärningar

30 g färskriven parmesan

Salt och nymald peppar

½-1 obesprutad citron

Koka upp buljongen i en gryta. Hacka schalottenlöken och fräs den i lite smör tills den är mjuk och glansig men inte har tagit färg. Tillsätt ris, fräs i några minuter till och tillsätt vitt vin. Låt vinet koka in i riset. Tillsätt kokande buljong eller vatten lite i taget så att riset hela tiden är täckt och rör under tiden i riset. Låt riset koka i 15-18 min. tills det är mjukt men fortfarande har lite kärna. Det är viktigt att salta under kokningen så att saltet kokar in i riset.

Rensa och skölj spenaten noga, lägg den i ett durkslag och låt den rinna av. Strimla spenaten med en vass kniv. Rensa svampen. Om den är väldigt smutsig kan du skölja den försiktigt. Dela svampen i mindre bitar och stek dem i lite smör i en panna i 3-4 min. Krydda svampen med salt och peppar och blanda därefter ned den i riset. (Spara en liten skål med svamp till serveringen). Ta riset från värmen och rör ned tärningar av brieost och smör samt parmesan i risotton så att den får en flytande och krämig konsistens (du kan ev. tillsätta lite extra buljong). Vänd ned den färska, strimlade spenaten i den varma risotton så att den mjuknar något. Smaka av med salt och peppar samt finrivet skal och pressad saft av citronen.