Plat principal

Selleriflan med blåmögelost och kryddörtolja

Om denna rätt
En gott och annorlunda sätt att servera selleri på. Blåmögelosten ger en delikat syrlig smak.
4 personer
Ingredienser & tillagning

1 selleri

200 g Président Le Bleu

1 ägg, hopvispat

25 g sesamfrön

4 små rödlökar

Olivolja

3 msk balsamvinäger

250 g svamp t.ex. ostronskivling eller kejsarhatt

Kryddörtolja

1 ½ dl god olivolja

5-6 msk persilja, grovt hackad

1 msk citronsaft

Salt och peppar

Skala sellerin och skär den i fem tunna skivor på ca ½ cm. Lägg skivorna i kokande vatten och låt dem koka i en minut. Lägg dem ovanpå varandra. Skär bort kanterna så att de får formen av en fyrkant och dela igen i fyra fyrkanter så att du har fyra högar med fyra skivor. Lägg blåmögelosten mellan skivorna och krydda med lite peppar. Pensla med ägg och strö på sesamfrön. Baka de fyra tornen (flarn) i ugnen i ca 5 min i 250 grader. Skär rödlöken i halvor och stek dem i lite olja på medelvärme i pannan. Häll på balsamvinäger när rödlöken är mjuk och koka tills de fått en sirapsliknande konsistens.

Kryddörtolja:

Blanda ihop alla ingredienser i en mixer och smaka av med salt och peppar. Servera selleritornen med rostad svamp, rödlök och kryddörtolja.