Plat principal

Croque monsieur

Om denna rätt
Visste du att om du lägger på ett stekt ägg på toppen och eventuellt lite béchamelsås, så har du förvandlat din croque monsieur till en croque madame?
4 personer
Président Tomme de Savoie IGP

En klassisk lokalost från det bergiga Savoie. Under den vackra naturliga ytan finns en ljusgul ost med en stor och lätt syrlig smak.

Se info Stäng info
Ingredienser & tillagning

250 g riven Président Tomme de Savoie

2 msk crème fraîche

3 msk dijonsenap

Salt

Nymald peppar

8 skivor dagsgammalt franskbröd

8 tunna skivor kokt skinka

½ dl olivolja

Vispa ihop riven ost, crème fraîche, senap, salt och nymald peppar i en skål, vispa ordentligt så att det blir väl blandat. Fördela ostmassan på alla brödskivorna.

Lägg 2 tunna skinkskivor på 4 av brödskivorna. Lägg sedan de resterande 4 brödskivorna ovanpå skinkan med ostblandningen överst.

Hetta upp en stekpanna och häll i hälften av olivoljan och steg 2 av smörgåsarna i ett par minuter med brödskivan utan ostmassa på nedåt. Stek brödet tills det är gyllenbrunt och frasigt.

Lägg över smörgåsarna i en ugnsfast form och stek de andra 2 smörgåsarna i resten av olivoljan. Lyft över dem till formen och grädda dem i en 180° varm ugn i 10-15 minuter tills osten på toppen har smält och är gyllenbrun.

Ät dem genast eventuellt med senap och små cornichoner till.

 

Tips: Om du vill ha en ännu krämigare variant ska du prova att blanda Président Rondelé med valnöt eller vitlök och örter i ostmassan.