Plateau de fromage

Franskt mys

Det är både snabbt och enkelt att skapa riktigt franskt mys. Med Président kommer du hela Frankrike runt på en ostbricka. Två-tre ostar kombinerat med till exempel lite oliver, lite korv, laxcarpaccio och et gott bröd - voilá - snabbmat på franska.

 • 1
  Se info Stäng info
  Président Palet de Chèvre

  En camembert gjord på getmjölk som har en ung och mild smak. Efterhand som osten mognar får den en krämig karaktär.

 • 2
  Se info Stäng info
  Société Roquefort AOP

  Klassisk opastöriserad ost på fårmjölk och lagrad i bergsgrottor – som en äkta Roquefort ska. Raffinerad och salt smakupplevelse.

Ingredienser & tillagning

Laxcarpaccio

200 g rökt lax i tunna skivor

1 äpple

2 msk krasse

Saft från 1 lime

25 g salta mandlar

1 msk olivolja

Nymald peppar

Lägg laxen på ett fat. Skär äpplet i kvartar, ta bort kärnhuset och skär tunna klyftor. Fördela äpple och krasse på laxen och pressa över limesaft. Strö över hackade mandlar och droppa över olivolja. Krydda med peppar.

Hembakat knäckebröd med havregryn och kallpressad rapsolja

1 dl havregryn, alternativt speltflingor

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

2 dl vetemjöl

2 dl fullkornsvetemjöl

1 tsk bakpulver

2,5 tsk salt

2 dl vatten

1,25 dl kallpressad rapsolja

Häll havregryn, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, pumpakärnor, vetemjöl, fullkornsvetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt vatten och olja.

Blanda ihop degen väl. Lägg ett bakplåtspapper på bänken, häll ut hälften av degen på pappret och lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut degen tunt (ca 1-2 mm) mellan de två bakplåtspappren med en brödkavel, lägg över degen på en plåt och ta bort det översta pappret. Upprepa med resten av degen. Skär degen i fyrkanter och grädda knäckebröden i förvärmd ugn i ca 15 min. i 180 grader. Låt dem svalna på plåten.