Plateau de fromage
Fullständigt trogen traditionerna
Tradition och förnyelse. De franska ostarna är kanske inte en jultradition – ännu. Men det kan de bli, särskilt i kombination med tillbehör som höjer trivselfaktorn till nya nivåer.
-
1Se info Stäng infoPrésident Rondelé Bleu
Rondelé Bleu är en färskost med ett stort innehåll av blåmögelosten Roquefort från Aveyron i södra Frankrike. Området är känt för sina blåmögelostar som har framställts i flera århundraden. Osten är frisk och har en mild smak av blåmögel.
-
2Se info Stäng infoPrésident Comté
En underbar ost från Alperna. Tillverkad av opastöriserad mjölk från kor som bara har ätit gräs och hö. Stor och rund smak.
-
3Se info Stäng infoPrésident Terroir
En vacker orange och krämig rödkittost från Normandie med en fyllig smak. Har en naturlig plats på varje ostbricka.
![](https://presidentost.se/wp-content/uploads/2015/06/Julesalat-med-appelsin-og-valnõdder-800x300.jpg)
Julsallad med apelsin och valnötter
4 endiver
2 apelsiner
2 msk äppelcidervinäger
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk akaciahonung
Havssalt och nymald peppar
½ knippe dragon
50 g valnötter
Skölj endiverna och ta loss hela blad. Skär skalet av apelsinerna och skär dem i små tärningar. Blanda apelsin med vinäger, olja, honung, salt och peppar. Häll dressingen över endivbladen, blanda ordentligt och strö över hackad dragon och valnötter. Servera salladen direkt.
![](https://presidentost.se/wp-content/uploads/2015/06/Kvëdekompot-med-citron-og-lynghonning-800x300.jpg)
Kvittenkompott med citron och ljunghonung
4 stora kvitten
1 dl vatten
½ citron
300 g socker
100 g ljunghonung
Skala kvitten och dela dem i fjärdedelar. Ta bort kärn-huset och skär dem i grova tärningar. Lägg tärningarna i en gryta med vatten och citronsaft och koka på svag värme i 40-60 min tills de har kokat ihop till ett tjockt mos. Tillsätt socker och honung och låt koka i ytterligare 15-20 min. Om det fortfarande är lite klumpar kan du mosa dem med en visp. Häll kompotten i en burk eller lufttät behållare.
![](https://presidentost.se/wp-content/uploads/2015/06/Ristet-krydderbrõd-med-dadler-800x300.jpg)
Rostat kryddbröd med dadlar
75 g smör
150 g honung
60 g brun farin
1 ägg
50 g fina, mjuka dadlar, urkärnade
½ ekologisk citron
300 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk stött kardemumma
1 tsk stött kanel
1 knivsudd stött nejlika
1½ dl lättfil el. lättyoghurt
Lite smör till formen
Smält smör, honung och brun farin i en gryta. Ta av grytan från plattan när det har smält och tillsätt ägg – vispa ordentligt så att det inte blir äggröra i den varma honungsblandningen. Skär dadlarna i små tärningar och blanda dem med skal och saft från citronen. Tillsätt mjöl, bikarbonat, kryddor och fil/yoghurt i honungsblandningen. Rör smeten slät med en visp och blanda slutligen i dadlarna. Smörj en brödform, häll i degen och grädda brödet i 150 °C i 45-55 min. Låt det svalna innan du serverar det antingen nybakat eller i tunna skivor som rostas i lite smör i pannan eller i en brödrost.