Desserts

Friterad brie med kompott på havtorn och morot

Om denna rätt
Gör gärna kompotten i en större sats och häll i syltburkar för att användas vid ett senare tillfälle.
4 personer
Président Petit Brie (500g)

En härlig brie med en generös och aromatisk smak. Osten är alltid klar att ätas, men utvecklar mer smak ju äldre den blir.

Se info Stäng info
Ingredienser & tillagning

200 g Président Brie

Vetemjöl

1 ägg

Ströbröd

1 liter solrosolja eller olivolja till fritering

Morots-/havtornskompott

100 g havtornsbär (frusna)

75 g socker

3 morötter (ca. 150 g)

2 msk kallpressad rapsolja

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Skär brien i fyra lika stora trekanter och vänd dem i mjöl, ägg och ströbröd. Gör det två gånger för att vara säker på att paneringen är tät och jämntjock.

Häll olja i en gryta och värm den försiktigt till ca 150-160 grader. Lägg ned de panerade ostbitarna i oljan och fritera dem i ca 1-2 min. tills de är vackert gyllene och spröda utanpå och varma och krämiga i mitten. Ta upp trekanterna ur oljan och lägg dem att rinna av på en bit hushållspapper.

Servera de ljumna, spröda ostarna med kompott på morot och havtorn.

Lägg havtornsbären i en skål och strö över socker. Låt stå i 15-20 min. Skala morötterna och skär dem i små tärnin- gar ca ½ x ½ cm. Lägg morotstärningarna i en gryta med lite olja och fräs dem på svag värme i 1-2 min. Tillsätt sedan havtornsbär och socker, vinäger, lite salt och resten av oljan. Låt det hela koka i 8-10 min. på svag värme till en tjock kompott. Ta av grytan från värmen och låt kompotten stå en stund. Smaka ev. av den med lite extra vinäger och socker och häll den i en skål.