Plateau de fromage
Fullständigt otrogen traditionerna
För den lite mer vågade finns möjligheten få nya traditioner genom att göra något helt annat med tillbehöret. Men kom ihåg, om det blir en tradition, är det inte modernt längre.
-
1Se info Stäng infoPrésident Palet de Chèvre
En camembert gjord på getmjölk som har en ung och mild smak. Efterhand som osten mognar får den en krämig karaktär.
-
2Se info Stäng infoPrésident Rondelé med valnötter
Rondelé är en färskost med krämig konsistens. De spröda valnötterna ger en fin och balanserad valnötssmak.
-
3Se info Stäng infoSociété Roquefort AOP
Klassisk opastöriserad ost på fårmjölk och lagrad i bergsgrottor – som en äkta Roquefort ska. Raffinerad och salt smakupplevelse.
Grönkålssallad med granatäpple- och hasselnötsdressing
80 g repad grönkål
1 granatäpple
1 msk äppelcidervinäger
25 g hasselnötter
1 msk kallpressad rapsolja
Havssalt och nymald peppar
Gå över grönkålen noga efter bitar av stocken, tvätta den noga i kallt vatten och låt den rinna av i ett durkslag. Hacka grönkålen fint och lägg den i en skål.
Halvera granatäpplet och gröp ur kärnorna med en sked. Blanda grönkål och granatäpple med vinäger, grovhackade hasselnötter, olja, salt och peppar och smaka av så att balansen blir lagom.
Lägg upp salladen i en skål och servera direkt.
Äppelkompott med smak av ljusa russin och gran
2 rödlökar
15 g smör
1 grankvist
1 msk socker
Havssalt och nymald peppar
3 svenska äpplen
40 g ljusa russin
2 msk äppelcidervinäger
Skala och skiva lökarna tunt och lägg dem i en kall gryta med en klick smör och grankvisten. Sautera löken lätt och krydda med salt, socker och peppar när den börjar få färg. Skär äpplena i fjärdedelar, ta bort kärnhuset och skär äpplena i grova tärningar. Lägg ned äpplena i löken, blanda väl och sautera tills äpplena blir mjuka men fortfarande har lite kärna. Tillsätt de ljusa russinen i kompotten och låt dem fräsa med ett ögonblick. Smaka av kompotten med vinäger, salt och peppar tills balansen mellan syra och sötma är bra. Ta av kompotten från värmen och häll den i en skål eller en syltburk. Låt grankvisten vara kvar för att ge smak och som dekoration.
Sprött rågbrödsknäcke med lakrits och havssalt
¼ dagsgammalt rågbröd
2 msk kallpressad rapsolja
1 tsk lakritspulver
Havssalt
Skär rågbrödet i riktigt tunna skivor med en vass brödkniv. Det går lättare att skära tunna skivor om man först lägger brödet i frysen en stund. Lägg rågbrödet på en plåt med bakplåtspapper, blanda olja och lakritspulver och droppa det över rågbrödsskivorna. Strö över salt. Rosta brödskivorna i ugnen i 170 °C i 8-10 min så de blir spröda. Låt dem svalna på en bit hushållspapper för att suga upp ev. överskottsolja.