Plateau de fromage
Kur för Nyår
Det kommer en punkt i varje juls liv, där det är dags att lyfta upp blicken från det gamla och titta fram mot det nya. När vänner och familj inte orkar julen mera, är de i desto högre grad redo för nyårsupptåg.
-
1Se info Stäng infoPrésident Comté
En underbar ost från Alperna. Tillverkad av opastöriserad mjölk från kor som bara har ätit gräs och hö. Stor och rund smak.
-
2Se info Stäng infoPrésident Fourme d’Ambert AOP
Fourme d'Ambert är en av Frankrikes äldsta ostar – och är en av de mildaste blåmögelsostarna trots det blå utseendet.
-
3Se info Stäng infoPrésident Tomme de Savoie IGP
En klassisk lokalost från det bergiga Savoie. Under den vackra naturliga ytan finns en ljusgul ost med en stor och lätt syrlig smak.
Apelsinmarmelad med fänkålsfrön och pastis
10 ekologiska apelsiner
5 dl vatten
10 fänkålsfrön
1 citron
500 g rörsocker
2 cl pastis
Skala 2 av apelsinerna med en potatisskalare och se till att inget av det vita kommer med. Skär skalen i tunna strimlor och koka dem i vattnet i 15-20 min. Skär av skalet på de övriga 8 apelsinerna med en kniv så att allt det vita följer med och endast det rena apelsinköttet är
kvar. Skär apelsinerna i små tärningar och lägg dem i grytan med strimlorna tillsammans med fänkålsfröna. Tillsätt saften från citronen och låt sjuda på svag värme i 30 min under lock. Tillsätt därefter sockret och låt sjuda vidare i 30 min till en tjock kompott. Smaka av med pastis och häll upp i glasburk.
Bakade syltade körsbär och mandlar
200 g hela körsbär (det går bra med frusna)
50 g mandlar
2 msk körsbärsvinäger eller annan fruktvinäger
2 msk olivolja
2 msk honung
Salt och peppar
Lägg körsbär och mandlar i en ugnsfast form, blanda ned vinäger, olja, honung, salt och peppar. Baka körsbär och mandlar i 10-12 min i 170°C så att körsbären drar ihop sig något och mandlarna suger upp marinaden. Ta ut dem ur ugnen och låt dem dra i ca 30 min innan
de serveras till osten.