Plateau de fromage

Kur för Nyår

Det kommer en punkt i varje juls liv, där det är dags att lyfta upp blicken från det gamla och titta fram mot det nya. När vänner och familj inte orkar julen mera, är de i desto högre grad redo för nyårsupptåg.

 • 1
  Se info Stäng info
  Président Comté

  En underbar ost från Alperna. Tillverkad av opastöriserad mjölk från kor som bara har ätit gräs och hö. Stor och rund smak.

 • 2
  Se info Stäng info
  Président Fourme d’Ambert AOP

  Fourme d'Ambert är en av Frankrikes äldsta ostar – och är en av de mildaste blåmögelsostarna trots det blå utseendet.

 • 3
  Se info Stäng info
  Président Tomme de Savoie IGP

  En klassisk lokalost från det bergiga Savoie. Under den vackra naturliga ytan finns en ljusgul ost med en stor och lätt syrlig smak.

Ingredienser & tillagning

Apelsinmarmelad med fänkålsfrön och pastis

10 ekologiska apelsiner

5 dl vatten

10 fänkålsfrön

1 citron

500 g rörsocker

2 cl pastis

Skala 2 av apelsinerna med en potatisskalare och se till att inget av det vita kommer med. Skär skalen i tunna strimlor och koka dem i vattnet i 15-20 min. Skär av skalet på de övriga 8 apelsinerna med en kniv så att allt det vita följer med och endast det rena apelsinköttet är
kvar. Skär apelsinerna i små tärningar och lägg dem i grytan med strimlorna tillsammans med fänkålsfröna. Tillsätt saften från citronen och låt sjuda på svag värme i 30 min under lock. Tillsätt därefter sockret och låt sjuda vidare i 30 min till en tjock kompott. Smaka av med pastis och häll upp i glasburk.

Bakade syltade körsbär och mandlar

200 g hela körsbär (det går bra med frusna)

50 g mandlar

2 msk körsbärsvinäger eller annan fruktvinäger

2 msk olivolja

2 msk honung

Salt och peppar

Lägg körsbär och mandlar i en ugnsfast form, blanda ned vinäger, olja, honung, salt och peppar. Baka körsbär och mandlar i 10-12 min i 170°C så att körsbären drar ihop sig något och mandlarna suger upp marinaden. Ta ut dem ur ugnen och låt dem dra i ca 30 min innan
de serveras till osten.