Plateau de fromage

Fullständigt otrogen traditionerna

För den lite mer vågade finns möjligheten få nya traditioner genom att göra något helt annat med tillbehöret. Men kom ihåg, om det blir en tradition, är det inte modernt längre.

 • 1
  Se info Stäng info
  Président Palet de Chèvre

  En camembert gjord på getmjölk som har en ung och mild smak. Efterhand som osten mognar får den en krämig karaktär.

 • 2
  Se info Stäng info
  Président Rondelé med valnötter

  Rondelé är en färskost med krämig konsistens. De spröda valnötterna ger en fin och balanserad valnötssmak.

 • 3
  Se info Stäng info
  Société Roquefort AOP

  Klassisk opastöriserad ost på fårmjölk och lagrad i bergsgrottor – som en äkta Roquefort ska. Raffinerad och salt smakupplevelse.

Ingredienser & tillagning

Grönkålssallad med granatäpple- och hasselnötsdressing

80 g repad grönkål

1 granatäpple

1 msk äppelcidervinäger

25 g hasselnötter

1 msk kallpressad rapsolja

Havssalt och nymald peppar

Gå över grönkålen noga efter bitar av stocken, tvätta den noga i kallt vatten och låt den rinna av i ett durkslag. Hacka grönkålen fint och lägg den i en skål.

Halvera granatäpplet och gröp ur kärnorna med en sked. Blanda grönkål och granatäpple med vinäger, grovhackade hasselnötter, olja, salt och peppar och smaka av så att balansen blir lagom.

Lägg upp salladen i en skål och servera direkt.

Äppelkompott med smak av ljusa russin och gran

2 rödlökar

15 g smör

1 grankvist

1 msk socker

Havssalt och nymald peppar

3 svenska äpplen

40 g ljusa russin

2 msk äppelcidervinäger

Skala och skiva lökarna tunt och lägg dem i en kall gryta med en klick smör och grankvisten. Sautera löken lätt och krydda med salt, socker och peppar när den börjar få färg. Skär äpplena i fjärdedelar, ta bort kärnhuset och skär äpplena i grova tärningar. Lägg ned äpplena i löken, blanda väl och sautera tills äpplena blir mjuka men fortfarande har lite kärna. Tillsätt de ljusa russinen i kompotten och låt dem fräsa med ett ögonblick. Smaka av kompotten med vinäger, salt och peppar tills balansen mellan syra och sötma är bra. Ta av kompotten från värmen och häll den i en skål eller en syltburk. Låt grankvisten vara kvar för att ge smak och som dekoration.

Sprött rågbrödsknäcke med lakrits och havssalt

¼ dagsgammalt rågbröd

2 msk kallpressad rapsolja

1 tsk lakritspulver

Havssalt

Skär rågbrödet i riktigt tunna skivor med en vass brödkniv. Det går lättare att skära tunna skivor om man först lägger brödet i frysen en stund. Lägg rågbrödet på en plåt med bakplåtspapper, blanda olja och lakritspulver och droppa det över rågbrödsskivorna. Strö över salt. Rosta brödskivorna i ugnen i 170 °C i 8-10 min så de blir spröda. Låt dem svalna på en bit hushållspapper för att suga upp ev. överskottsolja.