Plateau de fromage
Påsk i Loire
Regionen runt Loire är hem för de flesta franska getostarna. Men det avhåller inte invånarna från Loire att smaka på alla de andra ostarna och kombinera dem med sött, salt, surt och syrligt i en underbar symbios.
-
1Se info Stäng infoPrésident Palet de Chèvre
En camembert gjord på getmjölk som har en ung och mild smak. Efterhand som osten mognar får den en krämig karaktär.
-
2Se info Stäng infoPrésident Rondelé med valnötter
Rondelé är en färskost med krämig konsistens. De spröda valnötterna ger en fin och balanserad valnötssmak.
-
3Se info Stäng infoSociété Roquefort AOP
Klassisk opastöriserad ost på fårmjölk och lagrad i bergsgrottor – som en äkta Roquefort ska. Raffinerad och salt smakupplevelse.
Ugnsbakade fikon med salvia, citron och honung
12 färska fikon
12 salviablad
1 obesprutad citron
2 msk akaciahonung
Salt och nymald peppar
Gör ett litet kryss i toppen av fikonen och tryck till dem lätt på sidorna så att de öppnar sig lite. Ställ fikonen i en ugnsfast form och stick ned ett salviablad i varje fikon och strö över finrivet citronskal. Häll citronsaft och honung på fikonen och krydda med salt och peppar. Ställ in fikonen i varm ugn och baka dem i 180 grader i 8-10 min. tills de har sjunkit ihop lite och tagit åt sig smaken från salvia och citron.
Fänkålskompott med apelsin och rosmarin
1 rödlök
3 fänkålsstånd
1 dl äppelcidervinäger
75 g socker
1 apelsin (obesprutad)
1 kvist rosmarin
1 dl vatten
Havssalt och nymald peppar
Skala och skiva rödlöken tunt. Skiva även fänkålen tunt, skölj den i kallt vatten och låt den rinna av ordentligt.
Lägg lök, fänkål, vinäger, socker, saften från apelsinen, finrivet apelsinskal, rosmarin och vatten i en gryta. Koka upp och låt koka i ca 20 min. till en tjock kompott. Ta av grytan från värmen och smaka av med salt och peppar tills kompotten har den balans av sötma och syra som du vill ha.
Blomkålssallad med selleri och hasselnöt
1 blomkålshuvud
3 stjälkar blekselleri
25 g hasselnötter
3 msk kallpressad rapsolja
1 msk honung
Havssalt och nymald peppar
3 msk äppelvinäger
Lite blandade örter (t.ex. körvel och bladpersilja)
Ta av de gröna bladen från blomkålen och kasta dem. Riv blomkålen på ett rivjärn så du får fin ”blomkålssnö” och lägg den i en skål. Skölj sellerin och skär den i tunna strimlor. Krossa eller hacka hasselnötterna lätt. Blanda blomkål, selleri och hasselnötter och marinera i rapsolja, honung, salt, peppar och lite äppelvinäger. Skölj och hacka örterna och blanda dem i salladen.