Plat principal
Potatismos med osttuilles
Om denna rätt
Skapa dina egna konstverk med smält ost. Vackert blir det – och du kan också bryta skulpturen i bitar och njuta som chips.
4
personer
Ingredienser & tillagning
1 ½ kg potatis
40 g smör
Salt och peppar
Osttuilles
75 g Président Emmental, riven i långa strimlor
Tillbehör
700-800 g bacon i strimlor, stekt på stekpanna
4 persiljestjälkar
Skala potatisen och dela dem i stora bitar. Koka dem i osaltat vatten tills de är mjuka och sila bort vattnet, men spara kokvattnet. Vispa dem med elvisp och tillsätt kokvattnet, lite åt gången, tills moset har fått rätt konsistens. Rör i smör, salt och peppar.
Osttuilles:
Fördela de tunna strimlorna med emmentaler på bakplåtspapper på kors och tvärs och baka dem i 200 grader i ca 10 min. Håll ett öga på dem, eftersom osten blir bitter om den står inne för länge. Servera potatismoset med stekta baconstrimlor, osttuilles och hackad persilja.