L’accompagnement
Rostade nötter och frön vända i nyponrossirap
Nötter
200 g hasselnötter
100 g valnötter
100 g solrosfrön
Nyponsirrap
200 g socker
2 msk äppelcidervinäger
3 dl vatten
4-5 nyponrosor (om de inte går att få tag på kan obesprutade rosor användas)
Lägg nötter och frön på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen i 10-12 min. i 180 grader tills de blir gyllenbruna och börjar dofta “varmt”. Lägg nötter och frön i en skål medan de fortfarande är ljumna och vänd runt dem väl med nyponrossirap tills de blir helt klibbiga och blanka.
Lägg socker, äppelcidervinäger och vatten i en gryta och koka upp. När sockerlagen kokar tillsätts de plockade rosenbladen och grytan tas av värmen. Häll den varma sirapen i en ren syltburk och låt sirapen dra i 12 timmar före användning. Låt nyponrosbladen vara kvar i sirapen för att det ska se vackert ut. Sirapen håller i 3-4 månader i kylen. Använd den även i yoghurt, på pannkakor, till vaniljglass eller som marinad i en fruktsallad.