Salades
Salade Montagnarde
En underbar ost från Alperna. Tillverkad av opastöriserad mjölk från kor som bara har ätit gräs och hö. Stor och rund smak.
2 huvud hjärtsallad
100 g tärnat bacon
4 skivor franskbröd
5 kvistar timjan
4 ägg
50 g Président Comté eller annan hårdost
200 g kokt potatis
2 msk dijonsenap
1 tsk akaciahonung
½ dl sherryvinäger
Salt
Nymald peppar
½ dl valnötsolja
30 g nötter (valnötter eller hasselnötter)
Lossa salladsbladen och skölj dem i kallt vatten, lägg dem i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
Stek bacontärningarna i en varm stekpanna tills de är knapriga och har släppt ifrån sig lite fett. Ta upp bacontärningarna ur pannan men låt fettet stanna kvar.
Skär brödet i grova tärningar och lägg dem i pannan med hackad timjan. Rosta brödtärningarna på medelhög värme i baconfettet tills de är spröda och gyllenbruna, strö över lite grovt salt. Ta upp de spröda krutongerna ur pannan och lägg dem i en skål.
Koka äggen, skala dem och dela dem i klyftor.
Skär ost och potatis i tärningar.
Vispa ihop senap, honung och vinäger i en skål, krydda med lite salt och nymald peppar. Tillsätt valnötsolja i en tunn stråle under kraftig vispning så att dressingen går ihop och blir tjock.
Lägg upp salladen med bacon, potatis, ost och ägg på toppen, häll dressingen över salladen och strö över hackade nötter och krutonger. Servera salladen meddetsamma så att salladsbladen bevarar sin sprödhet.