L’accompagnement
Små baguetter med malt och kastanj
15 g jäst
8 dl ljummet vatten
1½ dl yoghurt 10 %
2 msk maltsirap (finns i hälsokostbutiker)
1 kg vetemjöl
200 g fullkornsvetemjöl
35 g salt
400 g grovhackade kastanjer (kan köpas frysta eller på burk)
Dag 1:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt yoghurt och maltsirap och blanda väl. Tillsätt vetemjöl, fullkornsvetemjöl och salt. Knåda degen i 2-3 min. så den blir blank och smidig. Tillsätt grovhackade kastanjer och knåda degen i ytterligare 2 min. Lägg den färdig-knådade degen i en stor, oljad skål och täck den med plastfolie. Ställ degen i kylen i 24 timmar.
Dag 2:
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i små avlånga baguetter med en kniv. Ta i degen så lite som möjligt så att den bevarar sin luftighet och smidighet. Lyft försiktigt över bröden på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek i 30-60 min. Snitta bröden lätt med en kniv, sätt dem i ugnen och grädda dem i 200 grader i 15-20 min. tills de är spröda och gyllenbruna på ytan. Låt kallna på galler.