L’accompagnement

Syltade gröna tomater med apelsin, kanel och lavendel

Om denna rätt
Om du inte får tag i gröna tomater kan du använda körsbärstomater. Skär i så fall tomaterna i halvor och koka dem i kortare tid.
1 glas
Ingredienser & tillagning

2 ekologiska apelsiner

4 dl inläggningsättika

4 dl vatten

400 g rörsocker

1 kanelstång

2-3 lavendelblommor (färska från trädgården eller torkade)

15 pepparkorn

1 kg gröna tomater

Skär apelsinerna i klyftor och koka dem med ättika, vatten, rörsocker, kanel, lavendel och pepparkorn. Skär tomaterna i klyftor och lägg dem i lagen. Koka upp och ta av grytan från värmen direkt. Häll tomater och lag i en varm, väl rengjord syltburk, sätt på lock och ställ kallt. Låt tomaterna dra i ca 1 vecka före användning. Tomaterna håller sig oöppnade i kylen i ca 6 månader. Ät tomaterna som tillbehör till ost eller annat som kräver lite syra/sötma.