L’accompagnement
Syltade gröna tomater med apelsin, kanel och lavendel
Om denna rätt
Om du inte får tag i gröna tomater kan du använda körsbärstomater. Skär i så fall tomaterna i halvor och koka dem i kortare tid.
1
glas
Ingredienser & tillagning
2 ekologiska apelsiner
4 dl inläggningsättika
4 dl vatten
400 g rörsocker
1 kanelstång
2-3 lavendelblommor (färska från trädgården eller torkade)
15 pepparkorn
1 kg gröna tomater
Skär apelsinerna i klyftor och koka dem med ättika, vatten, rörsocker, kanel, lavendel och pepparkorn. Skär tomaterna i klyftor och lägg dem i lagen. Koka upp och ta av grytan från värmen direkt. Häll tomater och lag i en varm, väl rengjord syltburk, sätt på lock och ställ kallt. Låt tomaterna dra i ca 1 vecka före användning. Tomaterna håller sig oöppnade i kylen i ca 6 månader. Ät tomaterna som tillbehör till ost eller annat som kräver lite syra/sötma.