Apéritif & Entrée
Arancini
1 knivsudd saffran
1 msk vitt vin
40 g vantrèche, pancetta eller annan god bacon
1 liten lök
½ l vatten
300 g risottoris
1 msk smör
Salt och peppar
2 ägg
50 g Président Emmental
Ca 1 dl vetemjöl
Ca 1 dl skorpmjöl
1 l olja till stekning, t.ex. druvkärneolja
Lägg saffran i en liten kopp med det vita vinet så att saffranets aromämnen dras ut. Skär baconet i minitärningar och stek dem i pannan tillsammans med fint skuren lök. Koka upp vattnet och tillsätt riset. Låt det sjuda under lock och rör om då och då. Det är viktigt att riset är al dente. Om det är för hårt kan man spä med lite extra vatten. Blanda det kokta riset med saffran samt bacon och lökblandningen. Smaka av med smör, salt och peppar. När riset svalnat lite, tillsätts ett ägg. Skär osten i tärningar. Forma till en liten boll i handen och pressa in en osttärning i mitten. Rulla bollen i händerna för att återfå den runda formen. Rulla den därefter först i mjöl, sedan i ägg och sist i skorpmjöl. Stek risbollarna i rikligt med olja och låt dem droppa av på kökspapper. Ge dem till sist 5-10 min. i ugnen, och servera sedan direkt.