Plateau de fromage
Påsk i Normandie
Det var i den lilla staden Camembert som bondkvinnan Marie Harel lärt sig att göra mjuka, krämiga ostar. Idag ger den råa och vilda kusten inte bara fantastiska ostron. Längre in i landet betar korna och det kan smakas i den lokala mjölken och ost. Vinden och klimatet ger också perfekta förhållanden för rosmarin och äpplen, som t.ex. kan destilleras till calvados – som för många är essensen av Normandie.
-
1Se info Stäng infoPrésident Rondelé Bleu
Rondelé Bleu är en färskost med ett stort innehåll av blåmögelosten Roquefort från Aveyron i södra Frankrike. Området är känt för sina blåmögelostar som har framställts i flera århundraden. Osten är frisk och har en mild smak av blåmögel.
-
2Se info Stäng infoPrésident Comté
En underbar ost från Alperna. Tillverkad av opastöriserad mjölk från kor som bara har ätit gräs och hö. Stor och rund smak.
-
3Se info Stäng infoPrésident Terroir
En vacker orange och krämig rödkittost från Normandie med en fyllig smak. Har en naturlig plats på varje ostbricka.
Karamelliserade äpplen med calvados och rostade dinkelflingor
125 g smör
175 g socker
1 kg äpplen (gärna syrliga äpplen)
1-2 cl calvados
100 g dinkelflingor
Smält ca 2/3 av smöret i en tjockbottnad panna. Lägg i 2/3 av sockret och blanda väl. Ta av pannan från värmen. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Lägg äppelklyftorna i pannan ovanpå smör- och sockerblandningen. Lägg dem tätt och med den bågformiga sidan nedåt. Strö över resten av sockret och klicka även det sista av smöret ovanpå äpplena. Sätt pannan på spisen på medelvärme och låt den stå tills smör- och sockerblandningen börjar bubbla upp mellan äpplena och karamelliseras. Det tar 15-20 min. Tillsätt calvados och låt den koka in lite i äpplena. Rosta dinkelflingorna i en torr panna på medelvärme i 5-6 min. tills de är gyllenbruna och doftar ”nötaktigt”.
Ugnsbakade, syltade kronärtskockor med rosmarin
12-14 st. lila kronärtskockor
1 hel färsk vitlök
10 kvistar rosmarin
½ dl olivolja
3 msk äppelvinäger
Havssalt och nymald peppar
Ta bort de yttersta bladen på kronärtskockorna så att bara bottnen och de innersta bladen är kvar. Dela kronärtskockorna och skrapa bort skägget med en sked. Lägg de halva kronärtskockorna i en form med snittytan uppåt. Skär den skalade vitlöken i grova bitar och skölj rosmarinkvistarna i kallt vatten. Lägg vitlök, rosmarin i små kvistar, olja, vinäger, salt och peppar på kronärtskockorna. Vänd runt ordentligt. Ställ kronärtskockorna i ugnen och baka dem i 25-30 min. i 140-150 grader. Vänd runt kronärtskockorna ett par gånger under tiden så blir de jämnt bakade.
Ugnsbakad paprika med apelsin, cider och mynta
4 röda paprikor
2 msk olivolja
Havssalt och nymald peppar
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk. akaciehonning
2 obesprutade apelsiner
10-15 myntablad
Till dressing: 2 msk olivolja
Gnid in paprikorna med lite olivolja och salt, lägg dem i en ugnsfast form och baka dem i ugnen i 200 grader i 15 min. Vänd dem ett par gånger under tiden.
Ta ut paprikorna (de ska vara lätt brända) och lägg dem genast i en fryspåse och stäng. När paprikorna har legat i påsen i ca 10 min. har skalet lossnat.
Ta bort skalet och kärnorna från paprikorna med en skalkniv. Vispa ihop olja, vinäger, honung, salt och peppar till en dressing. Tillsätt finrivet apelsinskal och pressad saft från apelsinen och till sist hackad mynta. Skär paprikorna i strimlor och vänd dem i dressingen. Låt dem gärna dra i 3-4 timmar innan de serveras som tillbehör till ostarna.