L’accompagnement
Rostat kryddbröd med dadlar
75 g smör
150 g honung
60 g brun farin
1 ägg
50 g fina, mjuka dadlar, urkärnade
½ ekologisk citron
300 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk stött kardemumma
1 tsk stött kanel
1 knivsudd stött nejlika
1½ dl lättfil el. lättyoghurt
Lite smör till formen
Smält smör, honung och brun farin i en gryta. Ta av grytan från plattan när det har smält och tillsätt ägg – vispa ordentligt så att det inte blir äggröra i den varma honungsblandningen. Skär dadlarna i små tärningar och blanda dem med skal och saft från citronen. Tillsätt mjöl, bikarbonat, kryddor och fil/yoghurt i honungsblandningen. Rör smeten slät med en visp och blanda slutligen i dadlarna. Smörj en brödform, häll i degen och grädda brödet i 150 °C i 45-55 min. Låt det svalna innan du serverar det antingen nybakat eller i tunna skivor som rostas i lite smör i pannan eller i en brödrost.